জৈৱিক কৃষিৰ আখৰা::অধ্যায়-৪
কেইবিধমান শস্য বৃদ্ধিকাৰক
মাছৰ পেলনীয়া অংশৰ পৰা
v
v উল্লিখিত
সামগ্ৰীৰ লগত সম-পৰিমাণৰ জুলীয়া গুড় যোগ কৰক।
v পাত্ৰটো
মুখ বন্ধ কৰি ৩-৪ দিন ৰাখি
দিয়ক।
v এনেদৰে থৈ দিলে পাত্ৰৰ তলিত কিছু জুলীয়া দ্ৰৱ জমা হ’ব। এই জুলীয়া দ্ৰৱৰ ১ ভাগ ১০০০ ভাগ পানীৰ লগত মিহলাই শস্যৰ পাতত স্প্ৰে কৰিব পাৰি।
v চাউল ধোৱা
পানী সংগ্ৰহ কৰিব লাগে।
v এটা পাত্ৰত
পানীখিনি লৈ মুখখন কাপোৰেৰে বন্ধ কৰি ছাঁ পৰা স্থানত এসপ্তাহৰ বাবে ৰাখি থব লাগে।
v এক সপ্তাহৰ
পিছত এই পানীৰ লগত ১০ ভাগ গাখীৰ যোগ কৰি পুনৰ এক সপ্তাহ ৰাখিব লাগে। তেতিয়া ই এক ঈষৎ হালধীয়া এক জুলীয়া দ্ৰৱত
পৰিণত হ’ব।
v উক্ত দ্ৰৱৰ লগত ২০-৪০ অংশ পানী মিহলাই শস্যত স্প্ৰে কৰিব লাগে। ই এক জৈৱিক ৰোগ-নাশকৰ লগতে শস্যৰ বৃদ্ধিকাৰক হিচাপেও অৰিহণা যোগায়।
প্ৰাকৃতিকভাবে তৈয়াৰী কিছুমান বৃদ্ধিকাৰক:
v দোকমোকালিতে
উঠি খৰকৈ বৃদ্ধি হোৱা আৰু স্থানীয়ভাবে উপলব্ধ বিভিন্নধৰণৰ অলাগতিয়াল উদ্ভিদৰ সংগ্ৰহ
কৰি সেইবোৰৰ কুমলীয়া অংশ সংগ্ৰহ কৰি লব লাগে।
v সংগৃহীত
উদ্ভিদ অংশবোৰ ১:৩ অণুপাতত গুড়ৰ লগত হাতেৰে সানি মিহলাব লাগে। কিন্তু, উদ্ভিদ
অংশবোৰ মিহলোৱাৰ আগতে কেতিয়াও ধুব নেলাগে।
v এটা বহল
মুখৰ পাত্ৰত উক্ত মিশ্ৰণখিনি ভৰাই তাত শিল, ইটা জাপি
দিব লাগে। লক্ষ্য কৰিব লাগে যাতে গধুৰ বস্তুৰ হেঁচাত
উদ্ভিদৰ অংশবোৰ ১:৩ অণুপাতত পৰিণত হয়।
v এতিয়া পাত্ৰটোৰ
মুখখন কাপোৰ বা কাগজেৰে মেৰিয়াই বন্ধ কৰিব লাগে।
v এইদৰে ছাঁ
পৰা স্থানত ৫-৭ দিন ৰাখিব
লাগে।
v এনেদৰে
থৈ দিলে পাত্ৰৰ তলত এক ৰস জমা হব। এই ৰসৰ
১ অংশৰ লগত ৫০০ ভাগ পানী যোগ কৰি যিকোনো শস্যৰ পাতত স্প্ৰে কৰিব পাৰি।
v এই মিশ্ৰণ
এক উত্তম প্ৰাকৃতিক বৃদ্ধিকাৰক।